SZC logo

Székesfehérvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203053/017 | 2060 Bicske, Kossuth tér 3.

Intézmény logo

Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2024. máj. 10.


admin

    Grazba látogattunk

    Grazba látogattunk

    Grazba látogattunk

    Az április 18-21-i hétvégén három diákunkkal lehetőségünk volt az ausztriai Grazba ellátogatni az Európai Unió által hat környékbeli ország iskoláinak szervezett összejövetelre. Magyarországról Debrecentől Szombathelyig, Miskolctól Pécsig több intézményből is érkezett delegáció. Rajtunk kívül Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Csehországból, és a vendéglátó Ausztriából érkeztek kollégák és diákok. A nívós rendezvényen különböző workshopokon vettünk részt, de volt alkalmunk felderíteni a várost is.

    Az első napon egy nyitórendezvényen és ezzel egybekötött fogadáson tesztelték állóképességünket, illetve ekkor lettünk csapatokba osztva; a tanulók egész hétvégén ebben a felállásban működtek együtt. A megnyitó után már mindegy volt a lábunknak, úgyhogy nyakunkba is vettük a város közepén lévő hegyet, és közelebbről is szemügyre vettük az azon lévő impozáns toronyórát. Természetesen a leghosszabb úton mentünk le, nehogy lemaradjunk valamilyen rejtett látványosságról.

    Másnap kilenckor kezdődtek a foglalkozások; nem sokat láttuk egymást Mátéval, Barnival és Martinnal, mert mindenki a maga csapatában tevékenykedett a Kongresszusi Központban, a tanároknak pedig külön foglalkozásokat tartottak egy másik épületben. Nagy hangsúlyt kapott az Európai Unió országokon átívelő egyesítő ambíciója: united in diversity - volt az egyik mottó. Péntek délután a diákoknak lehetősége nyílt akár kemény kérdéseket is feltenni néhány videóhívásban bejelentkező politikust. Rendkívül pozitív tapasztalat, hogy a mai középiskolás fiataloknak van érdeklődése és véleménye a politikáról és a világ eseményeiről, és emellett bátorságuk, hogy kérdezzenek, adott esetben számon kérjenek.

    Szombaton kreatív workshopokat tartottak a diákoknak és a tanároknak egyaránt, többek között képregénykészítés és EU-s témájú nap tervezése az iskoláknak. Késő délután minden csapatnak lehetősége volt előadni az ötleteit és eredményeit, illetve összegezni a hétvége élményeit és tanulságait. A záró ceremónia megkoronázása egy bálteremben egy interaktív orgona koncert volt egy rendkívül jóhumorú osztrák orgonaművésszel. Vacsora után már csak a csomagolás és pihenés maradt, mivel vasárnap reggel indultunk haza.

    Összességében egy élménydús és tanulságos néhány nap volt. Remek emberekkel találkoztunk, elgondolkodtató foglalkozásokon vettünk részt, jókat ettünk-ittunk, szép helyeket jártunk be, sokat beszélgettünk. Remélem, a jövőben is minél több vajdást tudunk bevonni hasonló programokba, mert nem csak egy emlékezetes, összekovácsoló élmény, de a látókörüket is szélesíti. Az ilyen utazásokkor lehetőséget kapnak, hogy akár nemzetközi kapcsolatokat építsenek, és hogy tájékozott, gondolkodó, és aktív európai polgárok lehessenek.

     

    Csoportkép és galéria: EPAS Graz 2024 (c) Europäisches Parlament Thomas Raggam

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    10 tanács a mentális egészség világnapjára

    10 tanács a mentális egészség világnapjára

    10 tanács a mentális egészség világnapjára

    2024. okt. 10.


    admin

    Nyílt nap a Vajdában

    Nyílt nap a Vajdában

    A nyílt napra előzetes regisztráció szükséges!

    2024. okt. 4.


    admin

    Fut a Vajda a Bicske Szíve Parkban

    Fut a Vajda a Bicske Szíve Parkban

    Fut a Vajda a Bicske Szíve Parkban

    2024. szept. 27.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Székesfehérvári Szakképzési Centrum


    Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

    2060 Bicske, Kossuth tér 3.

    Telefon: +36 70 198 6283

    E-mail: titkarsag@vajdabicske.edu.hu

    OM azonosító: 203053/017


    2024Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum