SZC logo

Székesfehérvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203053/017 | 2060 Bicske, Kossuth tér 3.

Intézmény logo

Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2024. okt. 10.


admin

    10 tanács a mentális egészség világnapjára

    10 tanács a mentális egészség világnapjára

    10 tanács a mentális egészség világnapjára

    A pszichológia már régóta foglalkozik a mentális betegségek gyógyításával, de csak a 2000-es évek elején indult el az ún. pozitív pszichológiai irányzat, ami nem a hiányokat és problémákat helyezi fókuszba, hanem azt kutatja, hogy hogyan lehet a hétköznapi ember még boldogabb és hogyan élheti meg az életét még teljesebben. Október 10-e a mentális egészség világnapja. Ez alkalomból szeretnék megosztani veletek 10 tanácsot – főként serdülőknek, de felnőtteknek egyaránt – arra vonatkozóan, hogy hogyan óvhatod, sőt növelheted saját lelki jólléted és boldogságod.

     

    1. Vedd körbe magad pozitív, megtartó kapcsolatokkal! Húzz egészséges határokat azokkal szemben, akik mérgezően hatnak rád, és ismerd fel az igaz barátokat. A támogató barátok jelenléte serdülőkorban szinte fontosabbá válik a családi kapcsolatoknál is. Ilyenkor nagyon fontosnak érződik a kortársaid véleménye. Ne fogadj el minden véleményt, csak azokat, amelyek jó hatással vannak rád. Figyelj oda a környezetedben lévő emberekre is, és ha magányosnak látsz valakit, segíts neki kapcsolódni. Egy mosollyal vagy dicsérettel feldobhatod bárki napját. Légy te a kezdeményező!
    2. Tűzz ki magad elé célokat és terveket! Ha van egy célod, ami felé haladsz, annak mindig megtartó ereje van. Ez lehet egy tanulmányi, karrier- vagy párkapcsolati cél, de akár egy utazási terv is. A lényeg, hogy mindig lebegjen a szemed előtt valami. Készíthetsz a céljaidról és álmaidról egy táblát is, amelyre ragaszthatsz inspiráló képeket és idézeteket. Ha ezt az ún. „dream plannert” egy számodra mindig jól látható helyre helyezed, a motiváló hatása biztosan nem marad el.
    3. Szeresd és értékeld magad! Néha önmagunkkal szemben a legnehezebb kedvesnek lenni, de fontos, hogy ki tudj alakítani magaddal egy pozitív, belső párbeszédet. Ha szidod és vádolod önmagad például egy kudarchelyzetben, azzal csak fokozod a szenvedésed. A „már megint elrontottam” helyett fogalmazz így: „Ez most így alakult, de legközelebb sikerülni fog!” Önmagad marcangolása helyett pedig gondolj arra, hogy nem ez a helyzet fogja meghatározni az értékességedet, mert önmagadban értékes vagy. (Ez nem önimádat, hanem egészséges önértékelés!)
    4. Gyűjts emlékeket! Utazz, kirándulj, szerezz minél több tapasztalatot, és raktározd el a kellemes emlékeket akár egy fotóalbum vagy egy naplóbejegyzés formájában. Ha rossz kedved van, így bármikor előveheted és felidézheted az örömteli emlékeidet.
    5. Éld meg az „itt és most”-ot! A boldogságunk (az előző ponttal ellenkezően) azonban nem mindig a múltban keresendő. Jó felidézni a szép emlékeket, de ahhoz, hogy szép emlékeket teremts, a jelenre kell fókuszálnod a figyelmedet. Vesd bele magad a jelen pillanataiba: élvezd az ízeket, szívd be a friss levegőt, érezd a nap sugarait vagy a forró zuhanyt a bőrödön. Szánj rájuk pár percet, míg csak ezekre összpontosítasz!
    6. Légy hálás! A hála érzése feltölt örömmel. Néha nehéz észrevenni, miért lehetünk hálásak, de jó időközönként tudatosítani – még az apró dolgokat is. Ha egy hónapon keresztül minden este átgondolsz 3 dolgot, amiért aznap hálás voltál, és le is írod őket, az elméd egyre nyitottabbá válik a jó dolgok figyelésére és meg fog változni a szemléleted.
    7. Élj meg minden érzelmet! Bár a pozitív érzelmek átélésének és megteremtésének a képessége kulcsfontosságú a jóllétünk szempontjából, ne ess toxikus pozitivitásba. Igenis van helye a szomorúságunknak, dühünknek, csalódottságunknak. Találj megfelelő teret arra, hogy ezeket kiengedd magadból, nyugodtan sírd ki vagy beszélj róla valakivel.
    8. Vezesd le az indulataidat a megfelelő módon! Természetes, hogy mindannyiunkban vannak feszültségek, indulatok, azonban fontos, hogy ezeket megtanuld magadban éretten kezelni és szabályozni. Hogyan fejlesztheted az önszabályozó képességedet? Először is, értsd meg, hogy mi zajlik benned! Kérj időt, lépj ki a helyzetből! Vegyél egy mély levegőt, és számolj magadban, mielőtt cselekednél! Tanulj konfliktuskezelő és asszertív kommunikációs stratégiákat! És végül, ha még mindig maradt benned stressz: vezesd le sportolással, futással, tánccal, stresszlabdával vagy zenehallgatással.
    9. Kérj segítséget! Ha úgy érzed, egyedül nem megy, fordulj bátran szakemberhez. Ő biztosan meg fogja érteni a problémádat, és igyekszik a számodra megfelelő megoldás keresésében. Mindemellett önismeretet is kaphatsz, ami segít jobban megérteni önmagadat.
    10. És végül: ne feledd az alapokat! Aludj eleget! Mozogj sokat! Táplálkozz egészségesen! Ahogy a mondás is tartja: Ép testben, ép lélek.

     

    Muka Krisztina

    iskolapszichológus

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Nyílt nap a Vajdában

    Nyílt nap a Vajdában

    A nyílt napra előzetes regisztráció szükséges!

    2024. okt. 4.


    admin

    Fut a Vajda a Bicske Szíve Parkban

    Fut a Vajda a Bicske Szíve Parkban

    Fut a Vajda a Bicske Szíve Parkban

    2024. szept. 27.


    admin

    Amiért hálás lehetek

    Amiért hálás lehetek

    Amiért hálás lehetek

    2024. szept. 20.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Székesfehérvári Szakképzési Centrum


    Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

    2060 Bicske, Kossuth tér 3.

    Telefon: +36 70 198 6283

    E-mail: titkarsag@vajdabicske.edu.hu

    OM azonosító: 203053/017


    2024Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum