SZC logo

Székesfehérvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203053/017 | 2060 Bicske, Kossuth tér 3.

Intézmény logo

Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2022. febr. 17.


admin

    Élelmiszer-eladó képzés indul a Vajdában

    Élelmiszer-eladó képzés indul a Vajdában

    Élelmiszer-eladó képzés indul a Vajdában
    • Élelmiszer-eladó képzés adatai:

    • Ágazat megnevezése:Kereskedelem ágazat
    • Szakképesítés azonosító száma:04163011
    • Szakképesítés megnevezése:Élelmiszer-eladó
    • KEOR kód:0416 Nagy és kiskereskedelem
    • Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje:3
    • Magyar Képesítési Keretrendszer (MKK) szerinti szintje:3
    • Digitális Kompetencia Keretrendszer (DKK) szerinti szintje:3
    • Élelmiszer-eladó képzés munkaterülete:

    Az Élelmiszer eladó tájékoztatja és kiszolgálja a vásárlókat. Kreatívan, ízlésesen, mindig a legjobb minőséget biztosítva helyezi ki, a szezonalitásnak megfelelően a termékcsoportokat. Megfelelően kezeli és tárolja az élelmiszereket.

    Segít a pultépítésben, ismeri és alkalmazza a csomagolás nélküli élelmiszerek pultos értékesítésének szabályait. Ismeri és a munkája során használja az élelmiszer csomagolási eljárásokat.

    Tudatos szakemberként, digitális eszközök használatával biztosítja a készletpontosságot, a helyes fogyasztói ár feltüntetését. Szakszerűen kezeli a munkáját segítő analóg és digitális berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Biztosítja az élelmiszer értékesítéshez kapcsolódó jogszerű panaszkezelést. Ismeri a speciális táplálkozási igényt kielégítő termékeket és képes ezek szakszerű bemutatására és a vásárlóknak történő ajánlására. Felelősséget vállal az általa átadott termékinformációk megfelelőségéről.

    • Élelmiszer-eladó képzés megkezdésének feltételei:

    Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség

    Szakmai előképzettség: nem szükséges

    Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges

    Szakmai gyakorlat területe és időtartama: nem szükséges

    • Élelmiszer-eladó képzés időtartama: 120 óra

    • Élelmiszer-eladó képzés munkaerő-piaci relevanciája:

      A fokozatosan előre törő online és a diszkont jellegű értékesítési csatornákkal a hagyományos kereskedelmi szereplők csak a jól képzett munkaerővel, specializált választékkal vehetik fel a versenyt. Kiemelkedő szerephez jut az élelmiszerek megjelenítése, a vevő és az eladó közötti interakció, a kommunikáció, az áruismeret. Az élelmiszer-eladó szakképesítést megszerzőknek ismerniük kell a hagyományos és a modern készletgazdálkodás, áruforgalom alapjait a leghatékonyabb működés és a versenyképesség érdekében. A képzés különösen fontos az alacsony lélekszámú településeken működő vagy a 200 m2 -nél kisebb alapterületű élelmiszerkereskedések tulajdonosai, alkalmazottai, valamint minden élelmiszer jellegű üzlet nyitását tervező vállalkozó számára. Az optimalizált képzési idő lehetőséget ad a termelői boltot nyitó gazdáknak is, akik nem fő tevékenységként végzik a kereskedelmet.

    • Élelmiszer-eladó képzés megszerezhető kizárólag távoktatásban: Nem
    • Élelmiszer-eladó képzés vizsgainformáció:

      • Vizsgára bocsátás feltételei:

    A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.

    • Vizsgatevékenységek:

      Írásbeli vizsga

      A vizsgatevékenység megnevezése: Áruforgalom lebonyolítása

      A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása: számítógép alkalmazását igénylő vizsgatevékenység

      Az írásbeli vizsgafeladat 20 feladatból áll és tanulási eredményeket mér a következő témakörökben: áruforgalmi ismeretek, szakmai számítások és jogszerű működés.

      Az alábbi feladattípusok közül legalább 4 fajta jelenjen meg a feladatsorban:

      • Fogalom meghatározás: az alapfogalmak pontos definiálása.
      • Feleletalkotás: szöveg kiegészítése, a megadott vagy ismert tartalmakkal való mondat kiegészítése. A mondatok között nem feltétlenül van összefüggés.
      • Párosítás: szakmailag összetartozó fogalmakat / kifejezéseket / képeket kell párosítani, pl. fogalom és meghatározása.
      • Sorrendbe rendezés: folyamatok, időbeli struktúrák reprodukálása.
      • Feleletválasztás: legalább három megadott lehetőség közül kell megjelölni a helyeset.
      • Igaz-hamis állítások megjelölése: meg kell jelölni, hogy az adott állítás igaz, vagy hamis.
      • Számítási feladatok: a termékek fogyasztói árának és az árengedményeknek a meghatározására, kiszámolására épül. Ki kell számolni a kedvezményes fogyasztói árat a megadott árengedmény százaléka alapján vagy meg kell határozni az árengedmény százalékát a forintban megadott fogyasztói árcsökkentés mértéke alapján.

      A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc

      A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 40 %

      A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

      Az értékelés javítási-értékelési útmutató előírásai alapján történik. Az egyes kérdésekre és feladatokra adható pontszámokat a javítási-értékelési útmutató tartalmazza. Teljes pontszám csak hibátlan feladatmegoldásért adható. A javítás során részpontszám adható, de az útmutatóban meghatározott pontszám tovább nem bontható. Ha a feladatnál többféle megoldás lehetséges, akkor a javítási útmutatóban közölt eljárástól eltérő megoldások is lehetnek teljes értékűek. Az értékelés százalékos formában történik.

      A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át elérte.

      Projektfeladat

      A vizsgatevékenység megnevezése: Kereskedelmi helyzetgyakorlat

      A vizsgatevékenység, vagy részeinek leírása:

      • A vizsgatevékenység valós bolti környezetben történik és tanulási eredményeket mér a következő témakörökben: áruforgalmi gyakorlati tevékenység és áruismereti tevékenység.

      • A vizsgázó a legalább hat tételből álló tételsorból húz egyet. A tételben lévő feladatleírás alapján elvégzi az áruforgalmi, áruismereti tevékenységet és szakmai beszélgetést folytat a vizsgabizottsággal az alábbi témakörökből kihúzott tételéről:

        1. Áruátvétel – előkészíti a raktárhelyiséget az árucikkek fogadására, odakészíti a szükséges gépeket, berendezéseket és eszközöket, összekészíti a göngyölegeket, fogadja az árut, átveszi mennyiségileg és minőségileg.
        2. Raktározás / Előkészítés – elvégzi és bemutatja az élelmiszerek szakosított tárolásának a rendjét, előkészíti a termékeket az értékesítésre, használja a szükséges gépeket és eszközöket a munka-, tűz-, és balesetvédelmi szabályok betartásával.
        3. Termékkihelyezés /Pultrendezés - Rendelkezésre álló pultos kihelyezést instrukciók alapján átépít, ízlésesen átrendez, gondoskodik a csomagolás nélküli termékek ár feltüntetéséről, a szükséges termékinformációk megjelenítéséről. Biztosítja a termékek nyomon követhetőségét.
        4. Termékkihelyezés Polctérkép használatával - A rendelkezése álló termékekből megépíti a termék kihelyezését, gondoskodik a termékek megfelelő árfeltüntetéséről, az akciós árakról is.
        5. Értékesítési szituáció – fogadja a vevőt, megismeri igényeit, bemutatja a kért terméket, ismerteti a jellemzőit, segíti a vásárlási döntés meghozatalát és szakszerű tájékoztatást biztosít a vevők számára. Pultos értékesítés esetén a terméket szeleteli/darabolja/ kiméri és csomagolja, átadja a vevőnek.
        6. Vevői panasz kezelése – kezeli a boltban használatos szoftvereket és mobil alkalmazásokat. Meghallgatja a vevő panaszát, tájékoztatja a vásárlót az őt megillető fogyasztóvédelmi jogokról, segít használni a Vásárlók könyvét, empátiával válaszol, keresi a megoldási lehetőségeket a kommunikáció során.

      A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 40 perc

      A vizsgatevékenység aránya a teljes képesítő vizsgán belül: 60 %

      A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:

      • a munka során alkalmazott tanulási eredmények bemutatása
      • a feladatutasítás, a feladatsegédletek értelmezése, megértése
      • a feladat kivitelezésének minősége, a megvalósítás lépéseinek sorrendje, pontossága
      • a verbális és nonverbális kommunikáció minősége vevőkkel és munkatársakkal
      • a gépek, eszközök rendeltetésszerű használata
      • önállóság, hatékonyság, kreativitás, igényesség
      • az eszközök, berendezések rendeltetésszerű használata
      • az élelmiszer kereskedelemben szükséges dokumentáció kezelése
      • a munka-, tűz-, és balesetvédelmi, környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírások alkalmazása
      • előre nem látható helyzetek, fellépő problémák kezelése, döntéshozás

        Értékelési módszer a helyzetgyakorlat során:

      • A tevékenység végrehajtása: 80%
      • A tevékenység szóbeli bemutatása: 20%

      A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Beszámoló a Vajda által végzett karitatív tevékenységekről

    Beszámoló a Vajda által végzett karitatív tevékenységekről

    Beszámoló a Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum által végzett karitatív tevékenységekről

    2024. dec. 18.


    admin

    Újabb sikeres nyílt nap a Vajdában

    Újabb sikeres nyílt nap a Vajdában

    Újabb sikeres nyílt nap a Vajdában

    2024. nov. 25.


    admin

    Idegennyelvi regionális verseny 2024/2025

    Idegennyelvi regionális verseny 2024/2025

    Idegennyelvi regionális verseny 2024/2025 Buckle up! / Bitte anschnallen!

    2024. nov. 19.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Székesfehérvári Szakképzési Centrum


    Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

    2060 Bicske, Kossuth tér 3.

    Telefon: +36 70 198 6283

    E-mail: titkarsag@vajdabicske.edu.hu

    OM azonosító: 203053/017


    2024Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum