SZC logo

Székesfehérvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203053/017 | 2060 Bicske, Kossuth tér 3.

Intézmény logo

Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Felvételi - induló osztályok, fontos dátumok, általános tudnivalók

Felvételi - induló osztályok, fontos dátumok, általános tudnivalók

1. Induló (tervezett) osztályok

2. Fontos dátumok

3. Felvételi pontok számítása

4. Általános tudnivalók a központi írásbeli vizsgáról

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tagozatkód

Ágazat megnevezése

 Kimeneti végzettség

Szakma azonosítószáma

Időtartam

Feltétel

Jelentkezés határideje

0001

Rendészet és közszolgálat 

érettségi

+

Közszolgálati technikus szakma

5 0413 18 01

5 év

8 általános 

+

foglalkozásegészségügyi alkalmasság

2024.
02.21.

0002

Kereskedelem

érettségi

+

Kereskedő és webáruházi technikus szakma

5 0416 13 03

5 év

8 általános 

+

foglalkozásegészségügyi alkalmasság

2024.
02.21.

0003

Gépészet

érettségi

+

Gépész technikus szakma

 

5 0715 10 05

5 év

8 általános 

+

foglalkozásegészségügyi alkalmasság

2024.
02.21.

1. Technikum

5 éves, érettségire, szakmai képesítés megszerzésére, valamint felsőfokú szakmai továbbtanulásra felkészítő oktatás. 8. osztályos tanulók jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy az érettségire való felkészülés mellett szakmai elméleti és gyakorlati tárgyakat is tanulnak. Egy idegen nyelv (angol vagy német) tanulása kötelező. Az 5 éves képzés során érettségi bizonyítvány, illetve technikusi oklevél, szakirányú továbbtanulás esetén többletpont szerezhető. Szakképzési ösztöndíjra jogosít.
 
0001 - Rendészet és közszolgálat ágazat – Közszolgálati technikus (5 0413 18 01)


Azon fiatalok számára ajánljuk, akik éreznek magukban elhivatottságot a közrend, közbiztonság, közszolgálat területén az emberek mindennapi biztonságos életkörülményeinek fenntartásához, ahol a „szabály” nem szitokszó. A képzés során a közigazgatás, illetve a rendészet szakirányokban a fiatalok megismerkednek a közszolgálati életpálya sajátosságaival, a leendő választott hivatás fontosabb szakmai elemeivel. Gyakorlati képzés keretében a tanulók aktív részvétel mellett nyernek tapasztalatot a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem-tűzoltóság, a rendőrség, valamint kormányhivatalok tevékenységeiről.
A közszolgálati (rendészeti, rendvédelmi, közigazgatási) ismeretekre épülő képzések az ágazat munkaerő-utánpótlását hivatottak. A szakmai érettségi, illetve a sikeres fizikai, pszichológiai és egészségügyi felvételi után lehet a Belügyminisztérium által fenntartott rendészeti középiskolába jelentkezni, ahol rendőr szakképesítés szerezhető, vagy akár felvételt nyerhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, hiszen a technikusi oklevél megszerzésével többletpontokat szerezhetnek a továbbtanulni szándékozó tanulók.

Végzettséggel betölthető munkakörök: Vagyonőr, Testőr, Közterület-felügyelő, Egyéb ügyfélkapcsolati foglalkozású, illetve hatósági engedélyek kiadásával foglalkozó ügyintéző. Szakképzési ösztöndíjra jogosít.

 

0002 - Kereskedelem ágazat – Kereskedő és webáruházi technikus (5 0416 13 03)

Azoknak ajánljuk, akik kereskedelmi vénával rendelkeznek, nyitottak a kereskedelem új formáira, netán az online világ lehetőségeire, fontos számukra az egyéni teljesítmény mérése. A kereskedő és webáruházi technikus a vállalkozások értékesítési és beszerzési feladataiért, vagy akár egy kereskedelmi egység működtetéséért, irányításáért, szabályszerű üzemeltetéséért felelős. Képes a piaci folyamatokat figyelni, a vevők igényeit feltérképezni, megszervezni a beszerzési, készletgazdálkodási tevékenységet, kialakítani az üzlet optimális működéséhez szükséges környezetet, koordinálni az üzlet marketing feladatait.
A diákok, megismerkednek új technológiákkal, digitális eszközökkel, amelyek a munkafolyamatokat segítik. Előtérbe kerül a szakmai idegen nyelv elsajátítása. Ismereteket szereznek az áruforgalom lebonyolításáról, az online értékesítés területéről, a klasszikus eladói tevékenységről, valamint a termelési és gazdálkodási folyamatokról.
A technikusi oklevél megszerzése után a diákok a kereskedelmi és marketing szakirányban, felsőfokú továbbtanulás esetén, többletpontokat szerezhetnek.
Végzettséggel betölthető munkakörök: Kereskedő, Vezető eladó (boltvezető), Kereskedelmi ügyintéző, Kereskedelmi tevékenységet folytató egység vezetője. Szakképzési ösztöndíjra jogosít.

 

0003 - Gépészet ágazat - Gépész technikus - Ipar szakirány (507151005)

2024 szeptemberében induló képzésünket azoknak ajánljuk, akik szeretik a gépeket, a forgó-mozgó alkatrészeket, akiket vonz az automatizált technológia, szeretnek szerelni és a szervezési feladatokat is szívesen látnak el. 

Ha érdeklődsz a fentiek iránt, és érettségi mellé egy piacképes szakmát is szeretnél, jelentkezz ötéves gépész technikus képzésünkre.

A képzés során a közismereti tantárgyak mellett az 5 tanév során tanulhatod a villamos alapismeretek, gépészeti alapismeretek, gépi forgácsolás, műszaki rajz (CAD rajzolás, modellezés), anyagismeret, műszaki mérés, automatizálás, vezérléstechnika, stb. tantárgyakat is.

Megtanulsz a CAD-szoftver segítségével 3D gépészeti modelleket, 3D nyomtatással gépészeti prototípusokat készíteni.

Iskolánkban, egy most épülő, a XXI. század minden kihívásának megfelelő, modern tanműhelyben végezheted a gyakorlati képzésedet. 

Jelentkezz, és szerezz az érettségi mellé egy versenyképes szakmát!

2. Fontos dátumok:

Tanulók jelentkezése a központi írásbeli vizsgára (középfokú beiskolázás központi, egységes, írásbeli vizsgája a kilencedik évfolyamra jelentkezők számára) az Oktatási Hivatal által kiadott jelentkezési lapon

 • 2023. november 30-ig iskolánk titkárságán

Központi írásbeli felvételi vizsga (magyar nyelvi és matematika kompetenciákat mérő központi feladatlapok)

 • 2024. január 20-án, szombaton 9:30-tól várjuk a központi írásbeli vizsgát író diákokat. (Legkésőbb 9:45-ig érkezzenek meg a 2060 Bicske, Kossuth tér 3. alatti iskolaépületbe.)

Pótló központi írásbeli felvételi vizsga azoknak, akik a felvételi vizsgán alapos ok miatt nem tudtak részt venni

 • 2024. január 30. 14 óra (megjelenés korábban, személyi igazolványt hozni kell, valamint az előző vizsgaidőpontban történt hiányzás hivatalos igazolását is be kell nyújtani)

Központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok értékelésének megtekintése:

 • 2024. január 26. 8:00-14:00

Értesítés az írásbeli felvételi eredményről:

 • 2024. február 9.

Jelentkezési lapok benyújtása iskolánkba, valamint továbbítása a Felvételi Központba
(kizárólag a tanuló általános iskoláján keresztül lehet jelentkezni!):

 • 2024. február 21-ig.

Iskolánk rendészet és közszolgálat ágazaton tart szóbeli felvételi vizsgát!

Ideiglenes felvételi jegyzék nyilvánosságra hozatala:

 • 2024. március 22.

Tanulói adatlapok (felvételi sorrend, új kódok) módosításának lehetősége a tanuló általános iskoláján keresztül:

 • 2024. április 8–10.       
 • A módosítás során tanulmányi területet törölni nem lehet! Azonban azok eredetileg beírt sorrendje átalakítható, illetve új tanulmányi terület felvételére is van lehetőség. Utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapon szerepelt. Új tanulmányi terület csak a már szereplő iskolákon belül, és csak az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés alapján jelölhető meg! Az egyeztetés tényét a középfokú iskolába eredetileg benyújtott jelentkezési lapon kell feltüntetni. Új iskolát (és annak tanulmányi területét) nem lehet a módosító tanulói adatlapon feltüntetni! A módosító tanulói adatlap kitöltésével a korábban kitöltött tanulói adatlap érvényét veszti.

A középfokú iskolák megkapják az Oktatási Hivataltól az egyeztetett, végleges felvételi jegyzéket:

 • 2024. április 26.

Felvételről vagy elutasításról szóló végső döntés megküldése levélben a jelentkezők részére és az általános iskolájuknak is:

 • 2024. május 2.

3. Felvételi pontok számítása:

A központi írásbeli felvételi dolgozatok eredményei, mint szerzett pontok (magyar nyelv és irodalom (max. 50 pont) és matematika (max. 50 pont), összesen max. 100 pont) + az általános iskola 7. év végi és 8. félévi bizonyítvány jegyei megduplázva az alábbi tantárgyakból (max.100 pont):

A szóbeli meghallgatás során kötetlen beszélgetésre lehet számítani, ami nem igényel előzetes felkészülést (pl. beszélgetés önmagunkról, családunkról, lakóhelyünkről, szakmai motivációnkról, stb.)

 

Gépészet ágazat
(gépész technikus)

Kereskedelem ágazat
(kereskedő és webáruházi technikus)

Rendészet és közszolgálat ágazat
(közszolgálati technikus)

Az iskolai pontszámításnál figyelembe vett tantárgyak

magyar nyelv és irodalom

magyar nyelv és irodalom

magyar nyelv és irodalom

történelem

történelem

történelem

matematika 2x

matematika 2x

matematika

idegen nyelv

idegen nyelv

idegen nyelv

-

-

testnevelés

 

Pontszámítás

Hozott pontok (általános iskolai)

max. 100 pont

max. 100 pont

max. 100 pont

Írásbeli felvételi pontok

max. 100 pont

max. 100 pont

max. 100 pont

Szóbeli pontok

-

-

max. 40 pont

Összesen

max. 200 pont

max. 200 pont

max. 240 pont

 

4. Általános tudnivalók a központi írásbeli vizsgáról:

Időpont, helyszín

2024. január 20-án, szombaton 9:30-tól várjuk a központi írásbeli vizsgát író diákokat. (Legkésőbb 9:45-ig érkezzenek meg a 2060 Bicske, Kossuth tér 3. alatti iskolaépületbe.)

Magyar nyelvből 10:00-kor, matematikából 11:00-kor kezdődik az írásbeli vizsga, majd a kezdéstől számított 45 perc elteltével a feladatlapokat a felügyelő tanárok beszedik. (Természetesen a kedvezményre jogosultak (SNI, BTMN) a határozatba foglalt idővel tovább dolgozhatnak.)

Kérjük, hogy a felvételizők a központi írásbeli vizsgára személyazonosítására alkalmas igazolványt – diákigazolványt vagy személyi igazolványt – hozzanak magukkal.

Amennyiben valaki a központi írásbeli vizsgáról alapos indokkal, igazoltan marad távol, 2024. január 30-án, kedden 14:00-kor pótló írásbeli vizsgát tehet. Ezt kizárólag azok a diákok írhatják meg, akik a szombati írásbelin alapos ok (betegség, baleset, hatósági intézkedés) miatt nem tudtak részt venni. Ilyen esetben kérjük, hogy a szülő legkésőbb az eredeti (szombati) vizsga reggelén értesítse a középiskolát, majd a pótló (csütörtöki) napot megelőzően – eredeti orvosi vagy hatósági igazolással – igazolja vizsgázó gyermeke távollétét, és írásban kérje a pótló vizsga megszervezését.

Segédeszközök

A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható. A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön (vonalzó, körző, szögmérő) kívül más segédeszköz (pl. zsebszámológép) nem használható. (Kivéve az ilyen kedvezményre jogosultak (BTMN, SNI), a határozatban foglaltak szerint.) A dolgozat megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával (tollal) kell elkészíteni.

Vizsga időigénye, feladatlapok tartalma

A központi írásbeli vizsgákhoz a feladatlapokat a vizsgák típusa és az évfolyamok szerint külön-külön megszervezett állami bizottságok készítik el, az ország valamennyi felvételiző diákjának teljesen egységesen. A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, nem lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani. (Természetesen a kedvezményre jogosultak (SNI, BTMN) a határozatba foglalt idővel tovább dolgozhatnak.)

Feladatlapok értékelése

Tekintve, hogy a tanulónak a központi írásbeli vizsgán szerzett pontszámait valamennyi vizsgát előíró intézménynek el kell fogadnia, rendkívül fontos a feladatlapok egységes értékelhetősége és értékelése. Az egységes értékelhetőséget a feladatlapok összeállítóinak, az értékelés egységességét a középiskoláknak kell biztosítaniuk. Az értékelés tehát csak és kizárólag a központilag kiadott, hivatalos javítási-értékelési útmutatók szerint történhet. Az egyes középiskolák felvételi eljárásán belül azonban a központi írásbeli vizsgán elért pontszám eltérő súllyal szerepelhet. A jogszabály arra nem ad lehetőséget, hogy a tanuló által megoldott, a középiskola által kijavított feladatlapot vagy annak fénymásolatát másik középfokú iskola bekérje és felülvizsgálja, újra értékelje.

Kiértékelt feladatlapok megtekintése

Az iskolánkban teljesített központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait a vizsgázó és szülője 2024. január 26-án, pénteken 8:00-14:00 között, a 2060 Bicske, Kossuth tér 3. kijelölt helyiségében, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról kézzel vagy elektronikus úton (pl. mobiltelefon) másolatot készíthet, és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehet.

Észrevétel lehetősége

A vizsgázó észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – írásban adhatja le. Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül lehet igazolási kérelmet benyújtani. A kérelem benyújtási határideje jogvesztő.

Ha az írásbeli vizsgakérdésekre adott megoldás értékelésére a vizsgázó észrevételt nyújt be, az iskola az észrevételt érdemben elbírálja. Az iskola a bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indokolással, az észrevétel benyújtását követő három munkanapon belül írásban közli az észrevételt tevővel.

Ha az észrevételt tevő az iskola határozatának kézhezvétele után is fenntartja korábbi észrevételét, ezt egy munkanapon belül írásban közli a vizsgát szervező iskolával. A határidő elmulasztása jogvesztő. Az iskola a fenntartott észrevételt az ügyre vonatkozó dokumentumokkal együtt egy munkanapon belül megküldi az Oktatási Hivatalnak. A hivatal a fenntartott észrevételt érdemben elbírálja. A bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indokolással, az észrevétel benyújtását követő nyolc munkanapon belül rövid úton (elektronikus úton) írásban közli az iskolával, valamint postai úton megküldi az iskolának és az észrevételt tevőnek.

A fentiekről a vizsgázókat a központi írásbeli vizsgák megkezdése előtt a vizsgát szervező iskolának tájékoztatnia kell.

Eredmények közzététele, a felvételi eljárás további menete

A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola – az Oktatási Hivatal által kiadott, a vizsga részletes eredményeit tartalmazó, az iskola körbélyegzőjének lenyomatával, valamint az igazgató vagy az általa kijelölt személy aláírásával hitelesített Értékelő lapon – közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat 2024. február 9-ig. A vonatkozó rendelet előírása szerint az értesítés kizárólag ebben a formában történhet meg. A tanuló ennek ismeretében – az általános iskolán keresztül – nyújtja be jelentkezési lapját, tanulói adatlapját, és vesz részt az általános felvételi eljárásban. (Az általános iskola a felvételi lapokat a KIFIR rendszerben állítja elő, majd továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskolá(k)nak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Felvételi Központnak.) A felvételi lapokat az általános iskolának legkésőbb 2024. február 21-ig kell továbbítaniuk.

A középiskola felvételi tájékoztatójában megkövetelheti az Értékelő lap másolatának a jelentkezési laphoz történő csatolását. Ebben az esetben az Értékelő lap másolatban csatolható, az Értékelő lapot kiállító iskola általi hitelesítése azonban nem lehet kötelező. Az eredeti Értékelő lap a jelentkezőnél marad. (Azaz az általános iskola a tanulónál maradó eredeti értékelő lapról annyi másolatot készít, amennyi jelentkezési lapot a felvételiző által megjelölt középiskoláknak megküld.)

A felvételt hirdető középfokú iskola a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést 2024. május 2-ig megküldi a jelentkezőnek és az általános iskolának.

 

 

 


Partnereink

SZC logo

Székesfehérvári Szakképzési Centrum


Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

2060 Bicske, Kossuth tér 3.

Telefon: +36 70 198 6283

E-mail: titkarsag@vajdabicske.edu.hu

OM azonosító: 203053/017


2024Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum