SZC logo

Székesfehérvári Szakképzési Centrum

OM kód: 203053/017 | 2060 Bicske, Kossuth tér 3.

Intézmény logo

Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • Teams
 • KRÉTA

Felvételi - induló osztályok, fontos dátumok, általános tudnivalók

Felvételi - induló osztályok, fontos dátumok, általános tudnivalók

1. Induló (tervezett) osztályok, képzési formák

2. Fontos dátumok

3. Felvételi pontok számítása

4. Általános tudnivalók a központi írásbeli vizsgáról

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tanulmányi területek:

 • 0001 – Közszolgálati technikus – technikum
 • 0002 – Kereskedő és webáruházi technikus – technikum
 • 0003 – Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus – technikum
 • 0004 – Kereskedelmi értékesítő – szakképző iskola

1. Induló (tervezett) osztályok, képzési formák:

I. Technikum

5 éves, érettségire, szakmai képesítés megszerzésére, valamint felsőfokú szakmai továbbtanulásra felkészítő oktatás. 8. osztályos tanulók jelentkezését várjuk, akik vállalják, hogy az érettségire való felkészülés mellett szakmai elméleti és gyakorlati tárgyakat is tanulnak. Egy idegen nyelv (angol vagy német) tanulása kötelező. Az 5 éves képzés során érettségi bizonyítvány, illetve technikusi oklevél, szakirányú továbbtanulás esetén többletpont szerezhető. Szakképzési ösztöndíjra jogosít.

Indítandó osztályok:

1. Rendészet és közszolgálat ágazat – Közszolgálati technikus

szakma azonosítószáma: 5 0413 18 01

Azon fiatalok számára ajánljuk, akik éreznek magukban elhivatottságot a közrend, közbiztonság, közszolgálat területén az emberek mindennapi biztonságos életkörülményeinek fenntartásához, ahol a „szabály” nem szitokszó. A képzés során a közigazgatás, illetve a rendészet szakirányokban a fiatalok megismerkednek a közszolgálati életpálya sajátosságaival, a leendő választott hivatás fontosabb szakmai elemeivel. Gyakorlati képzés keretében a tanulók aktív részvétel mellett nyernek tapasztalatot a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem-tűzoltóság, a rendőrség, valamint kormányhivatalok tevékenységeiről.

A közszolgálati (rendészeti, rendvédelmi, közigazgatási) ismeretekre épülő képzések az ágazat munkaerő-utánpótlását hivatottak. A szakmai érettségi, illetve a sikeres fizikai, pszichológiai és egészségügyi felvételi után lehet a Belügyminisztérium által fenntartott rendészeti középiskolába jelentkezni, ahol rendőr szakképesítés szerezhető, vagy akár felvételt nyerhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, hiszen a technikusi oklevél megszerzésével többletpontokat szerezhetnek a továbbtanulni szándékozó tanulók.

Végzettséggel betölthető munkakörök: Vagyonőr, Testőr, Közterület-felügyelő, Egyéb ügyfélkapcsolati foglalkozású, illetve Hatósági engedélyek kiadásával foglalkozó ügyintéző.

2. Kereskedelem ágazat – Kereskedő és webáruházi technikus

szakma azonosítószáma 5 0416 13 03

Azoknak ajánljuk, akik kereskedelmi vénával rendelkeznek, nyitottak a kereskedelem új formáira, netán az online világ lehetőségeire, fontos számukra az egyéni teljesítmény mérése. A kereskedő és webáruházi technikus a vállalkozások értékesítési és beszerzési feladataiért, vagy akár egy kereskedelmi egység működtetéséért, irányításáért, szabályszerű üzemeltetéséért felelős. Képes a piaci folyamatokat figyelni, a vevők igényeit feltérképezni, megszervezni a beszerzési, készletgazdálkodási tevékenységet, kialakítani az üzlet optimális működéséhez szükséges környezetet, koordinálni az üzlet marketing feladatait.

A diákok, megismerkednek új technológiákkal, digitális eszközökkel, amelyek a munkafolyamatokat segítik. Előtérbe kerül a szakmai idegen nyelv elsajátítása. Ismereteket szereznek az áruforgalom lebonyolításáról, az online értékesítés területéről, a klasszikus eladói tevékenységről, valamint a termelési és gazdálkodási folyamatokról.

A technikusi oklevél megszerzése után a diákok a kereskedelmi és marketing szakirányban, felsőfokú továbbtanulás esetén, többletpontokat szerezhetnek.

Végzettséggel betölthető munkakörök: Kereskedő, Vezető eladó (boltvezető), Kereskedelmi ügyintéző, Kereskedelmi tevékenységet folytató egység vezetője.

3. Informatika és távközlés ágazat – Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

szakma azonosítószáma: 5 0612 12 02

Ajánljuk mindazoknak, akik a számítógépes rendszereket nem csak használni, hanem megérteni és működtetni is szeretnék, illetve akik biztonságos otthoni és irodai hálózatot szeretnének kiépíteni és üzemeltetni akár Windows, akár Linux környezetben.

Szakmai képesítés megszerzése után a fiatalok kis- és középvállalatok, intézmények, szervezetek informatikáért felelős vezetőjének közvetlen munkatársai lehetnek, vagy kihelyezett informatikai szolgáltatásokat végző cégben, első szintű, támogatói feladatokat láthatnak el. Megfelelő mélységű informatikai, hálózati ismeretei birtokában részt vesznek a munkahely infokommunikációs hálózatának kialakításában és működtetésében.

A technikusi oklevél megszerzését követően a diákok a szakirányú, egyetemi vagy főiskolai továbbtanulást választhatják.

Végzettséggel betölthető munkakör: Számítógéphálózat- és rendszertechnikus

 

II. Szakképző iskola

A 3 éves képzésre Bicske és vidéke 8. osztályos tanulóinak a jelentkezését várjuk. Közismereti és szakmai tárgyakat is tanulnak, s részt vesznek szakmai gyakorlaton. Egy idegen nyelv (angol vagy német) tanulása kötelező. A képzés szakmai vizsgával zárul.

Ezt követően elhelyezkedhet a fiatal, illetve lehetősége nyílik a tanulmányok folytatására, esti munkarendű képzésben két év alatt felkészülhet az érettségi bizonyítvány megszerzésére, majd a technikusi oklevél megszerzésére. Szakképzési ösztöndíjra jogosít.

Indítandó osztályok:

1. Kereskedelem ágazat – Kereskedelmi értékesítő

szakma azonosítószáma: 4 0416 13 02

Ajánljuk minden fiatal számára, akik szeretnek emberekkel foglalkozni, szeretik a változatos kihívásokat, a kereskedelem dinamizmusát, fontos számukra a hosszú távú karrier lehetőség. Dolgozhatnak nagyobb vagy kisebb kereskedelmi egységekben: irodában, eladótérben és raktárban. A jó, piacképes szakmák között a kereskedelmi értékesítő kiemelt helyen áll, mert munkájára mindig szükség lesz. Indíthatnak saját vállalkozást, vagy dolgozhatnak alkalmazottként.

A korszerű eladástechnikák alkalmazásával kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Értékesítési stratégiája a vevői igényeken alapul, tevékenysége kiterjed az áru beszerzésére, átvételére, készletkezelésre, állagmegóvásra és a környezetvédelemre. Bemutatja az árut és a lehetséges kapcsolódó szolgáltatásokat, szakmai tanácsokkal segíti a vásárlót a döntésében. Kialakítja és fenntartja az üzlet polcképét. Kezeli a kereskedelmi egységben használatos szoftvereket és mobil alkalmazásokat, elvégzi az online értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat. Szakszerűen használja a pénztárgépet és a szakterületéhez kapcsolódó gépeket, berendezéseket, eszközöket. Kezeli a vásárlói panaszokat.

A gyakorlati képzőhelyet az iskola – megfelelő partnerek bevonásával, DM, SPAR, Tesco, Príma, stb. – biztosítja.

 

 

Iskolarendszerű oktatás

  Ágazat megnevezése  Kimeneti végzettség szakma azonosítószáma időtartama feltételi határideje

Technikumi osztályok

1. Rendészet és közszolgálat 

érettségi

+

Közszolgálati technikus szakma

5 0413 18 01 5 év
8 általános 2023.
02.22.
2. Kereskedelem

érettségi

+

Kereskedő és webáruházi technikus szakma

5 0416 13 03 5 év
8 általános 2023.
02.22.
3. Informatika és távközlés

érettségi

+

Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakma

5 0612 12 02 5 év
8 általános 2023.
02.22.
Szakképző osztályok
1. Kereskedelmi

értékesítő

szakmai bizonyítvány 4 0416 13 02 3 év
8 általános 2023.
02.22.
             
 
             

2. Fontos dátumok:

Tanulók jelentkezése a központi írásbeli vizsgára (középfokú beiskolázás központi, egységes, írásbeli vizsgája a kilencedik évfolyamra jelentkezők számára) az Oktatási Hivatal által kiadott jelentkezési lapon

 • 2022. december 2-ig iskolánk titkárságán

Központi írásbeli felvételi vizsga (magyar nyelvi és matematika kompetenciákat mérő központi feladatlapok)

 • 2023. január 21-én, szombaton 9:30-tól várjuk a központi írásbeli vizsgát író diákokat. (Legkésőbb 9:45-ig érkezzenek meg a 2060 Bicske, Kossuth tér 3. alatti iskolaépületbe.)

Pótló központi írásbeli felvételi vizsga azoknak, akik a 21-ei vizsgán alapos ok miatt nem tudtak részt venni

 • 2023. január 31. 14 óra (megjelenés korábban, személyi igazolványt hozni kell, valamint az előző vizsgaidőpontban történt hiányzás hivatalos igazolását is be kell nyújtani)

Központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok értékelésének megtekintése:

 • 2023. január 27. 8:00-16:00

Értesítés az írásbeli felvételi eredményről:

 • 2023. február 10.

Jelentkezési lapok benyújtása iskolánkba, valamint továbbítása a Felvételi Központba
(kizárólag a tanuló általános iskoláján keresztül lehet jelentkezni!):

 • 2023. február 22-ig.

Iskolánk nem tart szóbeli felvételi vizsgát!

Ideiglenes felvételi jegyzék nyilvánosságra hozatala:

 • 2023. március 17.

Tanulói adatlapok (felvételi sorrend, új kódok) módosításának lehetősége a tanuló általános iskoláján keresztül:

 • 2023. március 21-22.

        A módosítás során tanulmányi területet törölni nem lehet! Azonban azok eredetileg beírt sorrendje átalakítható, illetve új tanulmányi terület felvételére is van lehetőség. Utóbbira csak olyan középfokú iskolában, amely az eredeti tanulói adatlapon szerepelt. Új tanulmányi terület csak a már szereplő iskolákon belül, és csak az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés alapján jelölhető meg! Az egyeztetés tényét a középfokú iskolába eredetileg benyújtott jelentkezési lapon kell feltüntetni. Új iskolát (és annak tanulmányi területét) nem lehet a módosító tanulói adatlapon feltüntetni! A módosító tanulói adatlap kitöltésével a korábban kitöltött tanulói adatlap érvényét veszti.

A középfokú iskolák megkapják az Oktatási Hivataltól az egyeztetett, végleges felvételi jegyzéket:

 • 2023. április 21.

Felvételről vagy elutasításról szóló végső döntés megküldése levélben a jelentkezők részére és az általános iskolájuknak is:

 • 2023. április 28.
 
3. Felvételi pontok számítása:
 

A technikum osztályaiba felvételi írásbeli is szükséges a felvételhez, melyet iskolánkban is megírhatnak a tanulók. A pontszámítás módja: az általános iskolai 7. év végi és a 8. félévi magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv érdemjegyei adódnak össze (max. 50 pont), a központi felvételi írásbeli (max. 50 pont). A pontszámok alapján rangsorolunk. 

A szakképző iskolai osztályokba az általános iskolai 7. év végi és a 8. félévi magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv érdemjegyeit adjuk össze (max. 50 pont). A pontszámok alapján rangsorolunk.

4. Általános tudnivalók a központi írásbeli vizsgáról:

Időpont, helyszín

2023. január 21-én, szombaton 9:30-tól várjuk a központi írásbeli vizsgát író diákokat. (Legkésőbb 9:45-ig érkezzenek meg a 2060 Bicske, Kossuth tér 3. alatti iskolaépületbe.)

Magyar nyelvből 10:00-kor, matematikából 11:00-kor kezdődik az írásbeli vizsga, majd a kezdéstől számított 45 perc elteltével a feladatlapokat a felügyelő tanárok beszedik. (Természetesen a kedvezményre jogosultak (SNI, BTMN) a határozatba foglalt idővel tovább dolgozhatnak.)

Kérjük, hogy a felvételizők a központi írásbeli vizsgára személyazonosítására alkalmas igazolványt – diákigazolványt vagy személyi igazolványt – hozzanak magukkal.

Amennyiben valaki a központi írásbeli vizsgáról alapos indokkal, igazoltan marad távol, 2023. január 31-én, kedden 14:00-kor pótló írásbeli vizsgát tehet. Ezt kizárólag azok a diákok írhatják meg, akik a szombati írásbelin alapos ok (betegség, baleset, hatósági intézkedés) miatt nem tudtak részt venni. Ilyen esetben kérjük, hogy a szülő legkésőbb az eredeti (szombati) vizsga reggelén értesítse a középiskolát, majd a pótló (csütörtöki) napot megelőzően – eredeti orvosi vagy hatósági igazolással – igazolja vizsgázó gyermeke távollétét, és írásban kérje a pótló vizsga megszervezését.

Segédeszközök

A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható. A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön (vonalzó, körző, szögmérő) kívül más segédeszköz (pl. zsebszámológép) nem használható. (Kivéve az ilyen kedvezményre jogosultak (BTMN, SNI), a határozatban foglaltak szerint.) A dolgozat megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát kék vagy fekete színű tintával (tollal) kell elkészíteni.

Vizsga időigénye, feladatlapok tartalma

A központi írásbeli vizsgákhoz a feladatlapokat a vizsgák típusa és az évfolyamok szerint külön-külön megszervezett állami bizottságok készítik el, az ország valamennyi felvételiző diákjának teljesen egységesen. A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, nem lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A vizsga feladatlaponként 45 percet vesz igénybe, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani. (Természetesen a kedvezményre jogosultak (SNI, BTMN) a határozatba foglalt idővel tovább dolgozhatnak.)

Feladatlapok értékelése

Tekintve, hogy a tanulónak a központi írásbeli vizsgán szerzett pontszámait valamennyi vizsgát előíró intézménynek el kell fogadnia, rendkívül fontos a feladatlapok egységes értékelhetősége és értékelése. Az egységes értékelhetőséget a feladatlapok összeállítóinak, az értékelés egységességét a középiskoláknak kell biztosítaniuk. Az értékelés tehát csak és kizárólag a központilag kiadott, hivatalos javítási-értékelési útmutatók szerint történhet. Az egyes középiskolák felvételi eljárásán belül azonban a központi írásbeli vizsgán elért pontszám eltérő súllyal szerepelhet. A jogszabály arra nem ad lehetőséget, hogy a tanuló által megoldott, a középiskola által kijavított feladatlapot vagy annak fénymásolatát másik középfokú iskola bekérje és felülvizsgálja, újra értékelje.

Kiértékelt feladatlapok megtekintése

Az iskolánkban teljesített központi írásbeli vizsga kiértékelt dolgozatait a vizsgázó és szülője 2023. január 27-én, pénteken 8:00-16:00 között, a 2060 Bicske, Kossuth tér 3. kijelölt helyiségében, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti, azokról kézzel vagy elektronikus úton (pl. mobiltelefon) másolatot készíthet, és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehet.

Észrevétel lehetősége

A vizsgázó észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – írásban adhatja le. Az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő elmulasztása esetén egy napon belül lehet igazolási kérelmet benyújtani. A kérelem benyújtási határideje jogvesztő.

Ha az írásbeli vizsgakérdésekre adott megoldás értékelésére a vizsgázó észrevételt nyújt be, az iskola az észrevételt érdemben elbírálja. Az iskola a bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indokolással, az észrevétel benyújtását követő három munkanapon belül írásban közli az észrevételt tevővel.

Ha az észrevételt tevő az iskola határozatának kézhezvétele után is fenntartja korábbi észrevételét, ezt egy munkanapon belül írásban közli a vizsgát szervező iskolával. A határidő elmulasztása jogvesztő. Az iskola a fenntartott észrevételt az ügyre vonatkozó dokumentumokkal együtt egy munkanapon belül megküldi az Oktatási Hivatalnak. A hivatal a fenntartott észrevételt érdemben elbírálja. A bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indokolással, az észrevétel benyújtását követő nyolc munkanapon belül rövid úton (elektronikus úton) írásban közli az iskolával, valamint postai úton megküldi az iskolának és az észrevételt tevőnek.

A fentiekről a vizsgázókat a központi írásbeli vizsgák megkezdése előtt a vizsgát szervező iskolának tájékoztatnia kell.

Eredmények közzététele, a felvételi eljárás további menete

A központi írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola – az Oktatási Hivatal által kiadott, a vizsga részletes eredményeit tartalmazó, az iskola körbélyegzőjének lenyomatával, valamint az igazgató vagy az általa kijelölt személy aláírásával hitelesített Értékelő lapon – közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat 2023. február 10-ig. A vonatkozó rendelet előírása szerint az értesítés kizárólag ebben a formában történhet meg. A tanuló ennek ismeretében – az általános iskolán keresztül – nyújtja be jelentkezési lapját, tanulói adatlapját, és vesz részt az általános felvételi eljárásban. (Az általános iskola a felvételi lapokat a KIFIR rendszerben állítja elő, majd továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskolá(k)nak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Felvételi Központnak.) A felvételi lapokat az általános iskolának legkésőbb 2023. február 22-ig kell továbbítaniuk.

A középiskola felvételi tájékoztatójában megkövetelheti az Értékelő lap másolatának a jelentkezési laphoz történő csatolását. Ebben az esetben az Értékelő lap másolatban csatolható, az Értékelő lapot kiállító iskola általi hitelesítése azonban nem lehet kötelező. Az eredeti Értékelő lap a jelentkezőnél marad. (Azaz az általános iskola a tanulónál maradó eredeti értékelő lapról annyi másolatot készít, amennyi jelentkezési lapot a felvételiző által megjelölt középiskoláknak megküld.)

A felvételt hirdető középfokú iskola a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést 2023. április 28-ig megküldi a jelentkezőnek és az általános iskolának.

 


Partnereink

 • SPAR szupermarket Bicske
 • TESCO Bicske Hipermarket
 • DM-drogerie markt Kft.
 • CBA
SZC logo

Székesfehérvári Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum

   2060 Bicske, Kossuth tér 3.

  • Telefon: +36 70 198 6283

   E-mail: titkarsag@vajdabicske.edu.hu

   OM azonosító: 203053/017


  2023Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum